Bloemenweide of insectenhotel bouwen op bedrijventerrein

Installeer een bloemenweide of bouw een insectenhotel op het bedrijventerrein. Je geeft er nuttige insecten onderdak mee en zorgt ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. Verder is het natuurlijk leuk om te zien op wat voor manier de insecten gebruik maken van het onderdak.

Groene wanden/dak plaatsen in het kantoor

Groene daken/wanden zijn slimme, duurzame investeringen. Groendaken fleuren bebouwing op en zorgen tegelijk voor energiebesparing, luchtzuivering en waterberging. Bovendien hebben ze een lange levensduur. Met een groendak lever je een waardevolle bijdrage aan de leefomgeving. Enkele voordelen: isoleert geluid, levert een positieve bijdrage tot de waterhuishouding.

Parking vergroenen en ontharden

De aanleg van een groene parkeerplaats is een duurzame keuze. Een grasparking staat ver van de traditionele technieken voor waterdichte bestrating en biedt een antwoord op de uitdagingen van ecologisch bouwen. Het zorgt voor de herintroductie van groen op plaatsen die traditioneel worden gebetonneerd. Een groene parking biedt verschillende ecologische en maatschappelijke voordelen omdat het […]

Groen op kantoor? Kies voor inheemse planten

Al meerdere studies hebben aangetoond dat planten de positieve invloed hebben op de werkomgeving. Wil je meer planten op kantoor, kies dan voor inheemse planten. Beplanting is inheems wanneer ze van nature in een bepaald gebied voorkomen. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron. Het gebruik van inheemse plantensoorten draagt […]

Gebruik geen pesticiden en herbiciden

Gebruik geen pesticiden en herbiciden. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Ze kunnen de bodem, het water en de lucht vervuilen en maken planten en dieren ziek. Zodra de pesticiden in het milieu terechtkomen, zijn ze nog moeilijker te verwijderen. Werk daarom preventief.

Stel een beleid op voor een duurzaam beheer van infrastructuur

Een beleid waar het volgende centraal staat: het ontwikkelen van kwalitatieve, betrouwbare, duurzame en veerkrachtige infrastructuur, met inbegrip van regionale en grensoverschrijdende infrastructuur, ter ondersteuning van de economische ontwikkeling en het menselijk welzijn, met klemtoon op een betaalbare en billijke toegang voor iedereen.

Terreinen waterdoorlaatbaar maken

Waterdoorlatende, waterpasserende en doorgroeibare verhardingsmaterialen en halfverhardingen hebben verschillende voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken, het grondwater aanvullen en het riool ontlasten.